pondelok 3. júna 2013

Prší a prší....

02.06.2013 - PP Bôrická mláka a Jánošíkové diery.
   Už mi z toho dažďa pekne kvapká na šišku. Celou cestou na mláku lialo aj na mieste lialo potom na chvíľu prestalo a pri odchode aby ma úplne porazilo vyšlo slnko. Z vážok len 4 liahnuce sa Libellula qadrimaculata a dva samce Leucorrhinia pectoralis. Skúsil som smýknuť trávu na pár miestach ale zatiaľ stále žiadne šidielko ani exúvium. Počasie ma štvalo tak prebehol presun do dier.

Libellula qadrimaculata - samček.


   V dierach bolo v pláne pozrieť sa po Cordulegasteroch. Pár miest bolo prázdnych. Ale tam kde sa už začínajú tiesňavy, na pramenisku ktoré mi aj v tomto premočenom čase pripadalo dosť suché na to aby tam žili 4cm dlhé príšerky, tam sa objavili exúvia. Boli tam 4ks samčekov a jedna samička. Tá ale pravdepodobne nedopadla dobre lebo kúsok od jej exúvia ležali krídla z čerstvej a pravdepodobne ulovenej vážky.

Cordulegaster bidentata - exúvium samičky bolo najväčšie 41mm.

Cordulegaster bidentata - exúviá samčekov boli menšie od 36 do 39mm

Cordulegaster bidentata - exúvium.

Cvakol som si ešte jednu podenku, vstavač a pálil dole pretože bolo tak 19,30hod takže svetlo v tiesňavách už takmer ništ.

Ephemera sp. - týchto podeniek tam viselo pomerne veľa.

Dactylorhiza fuchsii subsp. sooiana - vstavačovec Fuchsov Soóov.
    Ešte pridám dve porovnania:
1. foto - Malá zrovnávačka začnem v pravo: Samička C.bidentata je vidieť že je väčšia ako samce - tie 4 kúsky vedľa nej - pre porovnanie veľkosti je tam ešte exúvium Libellula quadrimaculata a úplne vľavo Leucorrhinia dubia. Takže vpravo je zástupca rodu ktorý má u nás najväčšie larvy a úplne vľavo zasa zástupca rodu ktorý spolu s rodom Sympetrum má z Anisopterných vážok larvy najmenšie.


2. foto - Tu je zasa vidieť podľa čoho rozlíšiť samičku. Na fotke sú brušká dvoch exúvií zo spodku. Vrchné je exúvium samičky, ktoré má na 9.článku jasne viditeľný základ kladielka. Spodné je exúvium samčeka ktoré na 9.článku nemá ništ.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára